3-årstest och ny häst

Då var 3-årstestet över i Tingsryd för iår.
Man ska aldrig ha för höga förväntningar när det gäller bedömningar och i detta fallet var det tur att vi inte hade några förväntningar heller.

Först in var Alice som skötte sig otroligt bra. Gjorde precis det hon blev tillsagd och hoppade riktigt bra både fram och bak. Hon rev en gång och gången därefter rättade en sig med säkert en halv meter och det är ju det man vill se? Tyvärr fick hon inte alls de poängen vi hade väntade oss efter att hon hoppade som hon gjorde. Men vi var så nöjda med henne ändå och hon gjorde ett väldigt bra ridprov med fina omdömen och poäng.

Nästa in var Irre som hoppade ruskigt bra till en början men sista höjden började bensinen ta slut och han orkade inte riktigt vilket var synd för domaren gillade verkligen hans hoppning så det hade blivit lite poäng om han hade haft orken kvar.

Sist ut var Bulan som hade lagt energi på annat under dagen hemma i boxen eftersom hon inte startade förrän på eftermiddagen. En häst i våra ögon som inte är färdig i kroppen eftersom det kommet bli en stor och ädel häst men det finns väldigt mkt gång i henne och det hoppades vi på att domaren skulle se. Men den enda kommentaren på gångarterna var att hon var oengagerad och inte så mkt annat. I hoppningen så har vi sett hemma att hon har gjort många bra språng fast det ska ju bli en dressyrhäst men i lördags så gjorde hon ett par språng som domaren fastnade bra för och han tyckte nästan att vi skulle sadla om och börja hoppa henne istället haha..

Något jag har funderat över helgens 3-årstest är att de hästar som är små dvs under 160 eller runtikring där får 6-7 på typ för att man vill ha en större häst men en häst som blir runt 168-170 cm är inte färdig i sin kropp som 3-åring och då får den ändå inga poäng för att den är outvecklad, blir det inte en skev bild? En häst som är mer lik en 5-6 åring när den är 3 år bör bli en relativt tung häst?
Hade varit riktigt intressant att följa med en domare under en helg på ett 3-årstest och se hur de resonerar om hur en 3-årig häst ska se ut, röra sig och hoppa.

Vi är iaf nöjda med våra bebisar och de fick bra lovord så vi får hoppas att de stämmer inför framtiden :)

Igår kom också en ny häst som jag ska rida in. Trevlig modell efter Odermus - Cortez, ska bli mkt spännande :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0