Film från Karlshamn


Bombnedslag

Bombnedslag skulle man kunna kortfatta mitt liv som just nu.
Fram till i onsdags förmiddag var allt precis som vanligt, en stund senare ringer telefonen och det är en på BTH som säger att jag har kommit in på Sjuksköterskeprogrammet i Karlskrona.

Jag blev både glad och väldigt förvirrad och tankarna snurrade i huvudet om hur jag ska göra med hästarna.
Vem ska morgon/kvälls fodra? Vem ska släppa ut/in? Vem ska ge hästarna lunch? Vem ska fixa stallet? Hinner jag ha 4 tävlingshästar och 2 stycken 3-åringar som ska ridas in och kanske ännu fler inridningar?
Jag klarar mig nog inte utan de hästarna vi har, det är sagt länge att iaf Hisse ska säljas men nu börjar vi få lite mer ordning på honom och då blir det genast roligare att rida och hoppa honom också.
Det blir till att pressa ihop schemat lite till :)

Idag har vi varit i Karlshamn på pay and jump med Dubben och Hisse.
Kallt och blåsigt väder = pigga hästar som bockar men jag höll iaf mig kvar o sadeln och då är det okej att busa.
Dubben tyckte att det var väldigt spännande inne på framhoppning med massor av icke styrbara unghästar. Väl inne på banan så sköter han sig bra med ett riv men lite spänd, hoppar dock grindar, plankor och vattenmattor utan att titta och det gillar vi.
I andra rundan var han mer självsäker och busade lite över ett räcke och full fart efter men hoppade avslappnat och bra felfritt.
Hisse var lite på topp inne på framhoppningen men väl inne på banan var han riktigt fin och felfri. I andra rundan var han ännu bättre och hoppade avslappnat. Fick en riktigt bra känsla idag.
Kanske kommer upp någon film.

Det är även dags att byta sadlar har jag fått skäll om från equiterapeut Mariann.
Detta med sadlar är en djungel och märken som CWD, Bruno Delgrange, Antares, Butet, Prestige, Equipe mfl har jag väl lite koll på men vad som ligger bra på hästarna får en sadelutprovare undersöka. På onsdag ska det provas sadlar!


Ingen pay and jump

Tanken var att Hisse och Dubben skulle åka till Karlskrona idag för pay and jump.
Vi beslutade oss för att ändra planen och åka till in till ridhuset med de istället.

Vi satte upp en 3-kombination med ett lågt insprångsräcke -> 6-6.5 meter fram till ett räcke (beroende på storlek på häst och om man galopperar eller travar in) -> 10-10.30 fram till en oxer (beroende på storlek på häst och även hur höga hinderna är).
En mycket bra övning för både äldre och yngre hästar då de får fundera lite själva och backa av ut på oxern.
Vi hade sockerbitar snett igenom med 6 meter mellan varje för att "checka läget".
Sedan avslutade vi på ett räcke -> 13.5 meter fram till en oxer (behöver ökas på lite till om man ska hoppa lite högre).

Hisse var lugnare än lugnast idag och gjorde övningarna avslappnat och enkelt. Vi höjde inte upp särskilt mkt utan han skulle bara göra det avslappnat utan att behöva ta i för mycket.
Dubben var också riktigt duktig och fokuserad på det han gör, det bästa av allt är att han tycker att det är himla kul också.

Brunte körde jag in med nu ikväll för att trimma lite och det var rysligt vad fin han var idag, någon som har smygtrimmat honom?
Han fick inte hoppa idag men i fredags fick han hoppa 3-kombinationsövningen.
Han blev sååå glad när han fick hoppa så det blev lite ofokuserat och mest bus men han känns väldigt fräsch och tycker att det är så roligt, det är det absolut viktigaste :)
Jag fick även frågan om jag kunde hoppa Magnus fina Prestige-häst som har haft vintervila och hade kanske lite mycket krut i sig men oj vilken spänst och tryck den hoppade med, riktig känsla fick man i sadeln. Roligt!!

Nu vill jag ha vår och att alla tävlingarna ska sätta igång, tror att både jag och hästarna längtar!


En tur in till ridhuset

Det har varit en ganska fullspäckad dag idag med stallets alla sysslor, hovslagaren kom, veterinärbesök med Tassa, hämta ut medicin på Apoteket och efter det blev det en tur till ridhuset med Dubben och Hisse.

Jag red Hisse och det kändes ruskigt bra idag. Det enda jag krävde var att han skulle vara avslappnad och inte fundera på så mycket annat runtomkring, precis det som han har lite svårt med men han gjorde det riktigt bra.
Trots att det var två små ponnyer som hoppade i full fart både framlänges och baklänges på ena halvan av ridhuset, Sofie longerade Dubben på andra halvan och jag tryckte in mig i mitten med Hisse.

Den känslan vi känna alla dagar när man rider honom :)


En bild säger mer än tusen ord

Behövs ingen beskrivning, fina lilla Dubben :)


Kvälls(natt?)pass

Dagarna går och fort dessutom. Jag har jobbat fredag, lördag och söndag kväll så jag ska kunna överleva vardagen lite bättre.
Tankarna går lite kring vad det blir för sommarjobb, kanske låter som en lite för tidig fundering men det är snart dags att söka jobben faktiskt.
Förmodligen blir det att jobba någonstans inom vården parallellt med att rida in/utbilda ponnyer och hästar. Det ser ut att bli några stycken i sommar om planen blir som det är tänkt.

Idag har det inte hänt så mycket mer än det brukar, bara det vanliga.
Något ovanligt var att jag red Hisse hemma idag och han kändes riktigt fin. Sofie har haft uppgiften att trimma honom hemma nu i några månader och det har hon gjort väldigt bra. Vi rider väldigt olika men det blir bra när vi "skiftar" bland hästar. Sofies krav är bara att de inte bockar eller har för sig konstiga saker men det börjar bli snålt med de riktigt snälla och lugna hästarna, tror att hisse är ensam i den gruppen nu och Raguza har ett bakben in där som bäst.

Till helgen blir det förmodligen pay and jump i Karlskrona med Dubben och Hisse.
En kund från Norge ska förmodligen provrida Hisse och då får vi anpassa oss lite efter vilken dag de kan, hoppas att det går ihop sig så vi kan åka iväg till Karlskrona iaf.

Brunte fick sig ett kvällspass i paddocken, han var mer som en ouppfostrad 3-årig hingst idag till en början.. Rolig är han och bjuder alltid på överraskningar!
Kan inte fatta att vi har haft honom i hela 4 år nu.
Han var knappt inriden när vi köpte honom och nu några år senare så har det hänt en del, vi är en liten bit på vägen iaf :)


Lite rörelse i bloggen

Det har varit ganska lugnt med bloggandet och det är väl mer för att inget särskilt har hänt, "bara" det vanliga i stallet.

Som ni ser så har jag lagt in två löshoppningsfilmer på Hisse och Dubben.
De senaste dagarna har varit varma och lite blöta så då tänkte vi att det blir fint att löshoppa de lite idag.
Givetvis så var det ett tunt lager med snö på marken imorse men som tur väl var så blev det inte fruset i paddocken så det gick bra ändå.

Dubben fick löshoppa det nya "3-årstest systemet". Otroligt bra enligt mig att de har ändrat från endast ett hjälphinder till två hjälphinder och en galoppbom, det ger unghästarna större chans att komma rätt hela vägen igenom.
Dubben hoppade riktigt fint från början till slut (vi försökte ta bilder till en början som blev dåliga, därav att vi endast fick med de sista tre sprången). Jag börjar fundera på om Dubben är en häst som tar över Bruntes plats i framtiden? Tur att inte Brunte läser bloggen!

Hisse fick det lite knepigare men gjorde det ganska bra.
Galoppbom -> lågt räcke -> oxer -> oxer -> oxer. Det blev inte så högt utan mer parallellt och brett istället sedan är det lite kortare avstånd för att han ska korta sig men samtidigt hoppa ut sig för att komma över oxrarna.
Dessa övningarna gör vi vanligtvis uppsuttet istället, riktigt tufft och det drar på kraften efter några gånger.


Dubai LPM löshoppning


Hislop Preem löshoppning


RSS 2.0