Bröderna Preems "saga"

Lovade att kortfatta den långa resan med Hisse och en del med storebor Brunte här på bloggen.
 
Det hela började med att Sofies sto "Monika" fick ett föl e. Dirco, men det slutade väldigt tråkigt med att Monika fick vandra vidare till de gröna ängarna istället för att fortsätta sin utbildning med Sofie.
Moon Silverinda e. Camaro M med fölet Dimarco e. Dirco Hästak
 
Då var det dags att hitta en en ny häst till Sofie och vi körde ner till Skåne, i Vinslöv. Där var det en stor brun häst med hovar som "dassalock" efter Spender S. Visst har man sett att det finns massor av kapacitet i Spender S så vi väntade med spänning på att få se vad detta var för någon häst.
 
Sofie provred och det gick jättefint. Jag minns att jag stod bakom kameran och filmade de första sprången, där jag reagerade direkt på hur försiktig och uppmärksam han var trots sin storlek. Pappa var skeptisk och tyckte inte att det var någon vidare tjejhäst eftersom han både var stor och tung men pappa uttryckte det så att "i värsta fall kan jag ha honom i skogen". 
Vi köpte honom av uppfödaren och han nämnde redan då att han hade en 3-årig bror efter Hip Hop hemma som skulle säljas inom sin tid.
Dagen då Brunte kom hem, inte direkt en typisk tjejhäst utan mer en "skogshäst"
 
En helt fantastisk häst fick vi hem och ett riktigt bra psyke, men han hade alltid en räv bakom varje öra med en hel del bus (var i princip omöjligt att sitta kvar) så vi beslutade att jag skulle ta över honom istället.
Det blev en väldigt bra kombination och han visade sig ha mer kapacitet än vad vi någonsin skulle kunna drömma om.
 
 
 
 
 
Att han kunde hoppa såg vi ganska tidigt
 
 
Vi fick ha denna underbara hästen i 4 år och det är de bästa åren i mitt liv, trots att det krävde "blod, svett och tårar" så var det ändå bara lycka och tacksamhet för att få ha en sådan häst, som man bara får en gång i livet.
Lägger in en film nedan på honom :)
 
 
 
 
Men nu rullar vi tillbaka två år ungefär..
Tankarna kring Bruntes lillebror efter Hip Hop var kvar så vi åkte och tittade på Hisse i september 2011.
Då var han ganska nyligen inriden och kastrerad. Han var liten, väldigt fin och välmusklad men just då hade vi ganska mycket i både skolan och med de hästarna som stod i stallet så vi avvaktade lite. 
Att han drog till sig blickar är inget som går att sticka under stolen med
 
I början av året fick vi kontakt med uppfödaren igen som behövde sälja honom omgående då gården skulle säljas och vi ville inte missa chansen.
Vi åkte ner och hämtade honom och då var han tyvärr inte i samma "skick" som tidigare så vi hade en lång process framför oss innan han skulle bli som han var tidigare.
 
 Att sätta igång och börja rida honom var inte akutellt så vi klippte av honom all hemska päls därvi upptäckte att han hade en stor mängd med löss också.
Han släpptes tillsammans med Bulan ut på bete för att äta upp sig ordentligt innan det var dags att börja ridas.
 
Han såg ganska så nöjd ut
 
Det tod lång, lång tid att få upp honom i hull. Här hade han ändå gått på bete ett tag!
 
 Lite senare på sommaren började han blir starkare och finare i kroppen. Då var det dags för uppsutten hoppning, något som han gjorde enkelt och med bravur..

 
Bakbenen har funnits där redan från de första sprången
 
Det var dags att starta några pay and jump och sedan fortsätta ut på enklare lokala tävlingar i lugn takt.
Lite ängslig var han i början men har alltid hoppat det som står framför honom och vill alltid vara felfri, precis som sin storebror.
Finns inga dåliga hoppbilder på denna lilla hästen
 
Lite väl rädd om sig..
 
 
 
Här fick han hoppa in i div 1 finalen. Vi var två sekunder från att gå upp i eliten!
 
 
 
 
 
Kortfattat så kan man säga att hade vi inte köpt honom på det sista erbjudandet så hade han förmodligen kanske inte ens levt idag. Det var med andra ord värt allt jobb och slit i två år för att ge honom en ärlig chans att visa vad han egentligen går för. 
Dessa två hästarna har verkligen markerat sin plats i vår familjs liv!
Idag ska han gå ytterliggare en 140 med Angelica Augustsson och vi håller tummarna för att det går bra.
 
 
 
 
 
 

Hislop Preem

Hisse som såldes till Erika Lickhammer fick inte stanna så länge utan han åkte vidare till Belgien och Ashford Farm.
Det har varit oklart om vilken ryttare som skulle ha honom men en drömtanke har varit att han kanske kanske skulle få hamna i Angelica Augustssons händer.
 
Igår när jag satt vid datorn så hittade jag en film från Oliva Nova där Hisse hoppade med just Angelica Augustsson, jag trodde knappt mina ögon. Det såg väldigt balanserat och fint ut. Jag och min familj håller tummar och tår för att han ska få stanna där och visa vad han går för. Han betyder så mkt för oss :)
 
I helgen tänkte jag skriva ett inlägg om vår lilla "saga" med Hisse om hur han kom till oss och hur han åkte härifrån :)
 

Snöstorm

Nu har snön kommit till Blekinge också och jag är allt annat än glad men det är nog bara att finna sig i situationen och börja skotta snö..

Jag skulle rida för Alette idag med Dubben och velade länge om jag vågade köra eller inte men jag åkte dit i alla fall. 
Dubben var riktigt duktig och på slutet kändes han helt perfekt, härlig känsla.

Raguza är nöjd så länge det finns mat 


Dräktiga Bulan var inte heller så besvärad


Rakel ser ut som ett snömonster


Elvis och Zippen 


Dubbe fick vara inne och gotta sig :)


Löshoppning Elvis

Tror att denna hästen förtjänar att vara kung i stallet, älskar denna hästen och hur han utvecklas vid varje gång. Nu ska han få vila lite från löshoppningen och mest longeras, lösgalopperas och börjas ridas in.
 

Hoppning & gym

Idag var det första dagen i skolan på nästan en månad så ångesten var på topp, men det gick bra ändå :)

Efter skolan var det dags för hoppning med Dubben och Raguza. 
Det blev en 5 och en halva med travbom in. Sedan på medellinjen blev det travbom -> tre studs på rad med ca 3,2 m mellan varje -> ett galoppsprång fram till en oxer -> ca 3,3 m fram till en upphöjd bom på marken. 
Blev en väldigt lyckad övning för Dubben som behöver få ordning på sin stora och lite långsamma kropp. Bommen efter oxern såg till att han är lite uppmärksam och hoppar väl på oxern istället för att "slänga sig över". Går också bra att ha bommen innan oxern men just för Dubben passade det bättre med att ha den efter. 

När vi var klara så tänkte jag galoppera igenom Dubben lite och Sofie ville se vad jag uppfattar är en "tävlingsgalopp" och hur jag uppfattar en galopp "så fort det går" (va inte oroliga, vi skenade inte). Det var väldigt roligt att se på filmen då min uppfattade "tävlingsgalopp" var riktigt mesig medan "fullt ös" såg betydligt bättre ut och även en rundare galopp. En bra tankeställare fick jag mig minst sagt!
Ska se om jag kan få in någon film från dagens övningar.

Dubben gjorde ett väldigt bra jobb idag och ännu bättre var att han tyckte att det var kul också och inte bara jobbar på utan att det är roligt. 
Väldigt viktigt för mig att hästarna tycker att hoppningen är den bästa grejen som händer i veckan och inte att de blir obekväma när det kommer hinder framför de.

Raguza fick också hoppa några språng och hon blir helt överlycklig. Ingen häst som är så glad som Raguza när det gäller hoppning ;)

När hästarna var klara så var det dags för gymmet och ett rejält pass blev det så kan bli spännande att se om jag kommer upp ur sängen imorgon.. 




RSS 2.0